Stíháš zpomalit? Tipy na podzim jen pro tebe

Po hektickém a aktivním létě je na čase přivítat podzim. Období, kdy máme konečně možnost vědomě zpomalit a napojit se znovu na sebe. Anebo taky ne. Podzim může být jedním z nejnáročnějších období v roce, kdy se na nás valí uzávěrky v práci, blíží se Vánoce a čas nijak nepřibývá, takže na péči o sebe se vlastně věnuješ méně než obvykle. 

Na úvod chceme říct, že obě možnosti jsou v pořádku. Ač jsme velkými advokáty zpomalení a napojení se na sebe a víme, jak moc je zklidnění těla i duše důležité, jsme si zároveň vědomi, že život běží neskutečnou rychlostí. Ne vždy si můžeš dovolit rozjímat, pravidelné cvičení a dlouhé večery u svíček s knihami a několikakrokovou pečující rutinou. A proto vzniká tento článek. Rádi bychom tě podpořili v tom, aby sis na sebe udělal*a čas a vytvořil*a si program, který chceš a potřebuješ. Chceme ti ale také ukázat, že nemusí trvat hodiny. Často stačí pár minut, které ti pomohou cítit se mnohem lépe. 

Když nemáš času na zbyt

Některé dny jsou jako závod. Naše povinnosti a denní aktivity nás dokážou pohltit natolik, že nezbyde ani síla ani chuť na dlouhou péči o sebe a jediné, co chceme, je večer padnout do postele. Máme proto pro tebe tipy na rychlou péči, která s minimem úsilí dokáže vykouzlit maximální výsledky.

Maximální úspora času? Maska Biodance dokáže zázraky!

Korejská kosmetika myslí i na ty z nás, kteří nemají čas nechávat působit nejrůznější masky. Naprostou novinkou i bestsellerem je proto tato maska Biodance, která se na pleti nechává ideálně přes noc, kdy účinkuje vším, co je potřeba: dávkou hydratace, zmenšuje póry a posiluje kožní bariéru. Ráno, když vstaneš, pak masku jednoduše sejmeš, pleť (pokud ti to vyhovuje) nemusíš ani umývat, jen naneseš sérum a SPF a můžeš pokračovat ve svém programu. Kromě toho, že ti tato maska šetří čas, si zamiluješ i nekonečný glow. Vyzkoušeno za tebe!

Rutina na dlouhý podzimní večer

Pokud máš to štěstí a zrovna se nacházíš v období, kdy bez problémů a výčitek můžeš zpomalit a věnovat se tomu, co tě naplňuje, máme obrovskou radost. A jestli přemýšlíš, jak tento čas využít a z jakého konce tu sebepéči vzít, máme pro tebe několik tipů. 

Pohyb a aktivita

To, že má sport a pohyb pozitivní vliv na naši psychiku, je známá věc. Jakmile totiž rozpohybuješ svoje tělo, začnou se vyplavovat hormony štěstí, endorfiny, které zlepšují náladu a svět hned uvidíš pozitivněji. Sport má ale i další účinky. Například se díky němu zlepšuje lymfatický a krevní oběh, tělo se lépe okysličuje a dochází k lepšímu přenosu živin. To má samozřejmě vliv i na tvoji pleť. Nemusíš hned běhat maratony nebo zvedat činky v posilovně. Stačí si najít čas na pohyb, který tě bude bavit. Zkus si doma zapálit svíčku, dát si jemnou (nebo třeba náročnější) jógu nebo pilates a uvidíš, že se hned budeš cítit jako nový člověk. 

Journaling: dej své myšlenky na papír

Naše myšlenky mohou být někdy velmi přehlcující, proto je důležité dělat si v nich pravidelně pořádek. Skvělým nástrojem je tzv. journaling, tedy zapisování myšlenek, pocitů, plánů, obav i radostí do deníku. Díky tomu, že vše, co v tvé hlavě zabírá příliš mnoho místa, přeneseš na papír, ti bude najednou lehčeji a budeš se cítit odpočatěji. A to za to stojí. Z vlastní zkušenosti doporučujeme si pořídit nějaký krásný zápisník, s nímž bude journaling ještě příjemnější!

Meditace: zklidnění těla i mysli

Mít myšlenky na papíru je jedna věc, ale uklidnit sebe, svou mysl i tělo, je druhá. Zkus proto meditaci. A neboj, nemusíš se bát, že budeš trávit hodiny v jiném stavu mysli. Stačí denně, klidně po probuzení, nebo naopak před spaním, se věnovat tomu, aby vše, co proudí v tvé hlavě, mělo řád. Soustředit se jen na přítomnou chvíli a nechat vše, co v ten moment nepotřebuješ, odejít. Začni opravdu pár minutami a uvidíš, že to bohatě stačí. Pokud tě meditování začne bavit, čas postupně prodlužuj. 

Hýčkání pleti

Péče o pleť je jedna z věcí, které ti udělají radost, ať už se cítíš jakkoliv. Ve dny, kdy máš čas se sobě věnovat, zkus rozšířit svou klasickou péči o několik kroků. Po standardním čištění nanes peeling, jenž pokožku připraví na další péči. Naším oblíbencem je například tento peeling od značky Beauty of Joseon, který tvou pokožku zanechá hedvábně hladkou a jasnou. 

Péče jako v salonu? S maskou zaručeně!

Jednou z nejvíce relaxačních činností je samozřejmě aplikace pleťové masky. Pokud si správně vybereš tu, která tvé pleti dodá hydrataci, živiny a jas, budeš si připadat jako v luxusním kosmetickém salonu. Zvolit můžeš buď takovou, kterou z pleti po absorpci všeho důležitého smyješ, nebo plátýnkovou. Z první skupiny můžeme doporučit třeba tuto bylinnou, která v sobě má i peelingové účinky, takže můžeš spojit dva kroky péče v jeden!

Vybrat si z plátýnkových masek, v nichž je korejská kosmetika jedničkou, je těžké, a záleží, jaký máš typ pleti a co za péči zrovna potřebuje. Vynikající pro zklidnění a hloubkovou hydrataci je tato od Beauty of Joseon s centellou. Abys byl*a dokonale zrelaxovaná*ý, můžeš si k celému procesu pustit některý z playlistů třeba na Spotify. Tak si dopřeješ dokonalý zážitek skrz všechny své smysly!

Samostatnou kapitolou v péči o pleť je oční okolí. Citlivá část, která jako první může jevit známky stárnutí a vrásek. Proto si zaslouží pozornost. Pravidelně by se v tvé rutině měl objevovat krém na oční okolí, jednou za čas zkus zařadit i hydrogelové polštářky, které s pokožkou udělají divy. Vybrat si můžeš z několika druhů: pro hlubokou hydrataci vsaď na tyto s kyselinou hyaluronovou, zpevnit a vypnout pleť pomohou tyto polštářky s kolagenem a jako prevence proti vráskám fungují skvěle tyto s růží

Pro lepší prokrvení a kontury doporučujeme začlenit do péče o pleť i masáž obličeje, například kamenem guasha. Jednoduchá několikaminutová masáž ti pomůže s výraznějšími konturami, zmírňuje vrásky na obličeji, stimuluje tok lymfy a působí jako omlazení tváře. Uvidíš, že se po krátké masáži, kterou můžeš provádět kdykoliv a kdekoliv, budeš cítit jako znovuzrozená*ý.

Rozhodně bychom v tobě nechtěli vyvolat pocit, že nemít dost času na self care je chyba. Naopak. Chápeme, že někdy je času opravdu málo a každodenní povinnosti dokážou člověka připravit o veškerou energii. Proto chceme ukázat, že to jde i rychle, jednoduše, a přesto efektivně! Neklesej na mysli, pokud bojuješ s tím, že podzim pro tebe není ve znamení zpomalení, ne vždy to jde a věř, že i malé věci dokážou velké divy! 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz