Černé tečky? Skoncuj s nimi jednou provždy!

Malinké černé tečky, nejčastěji v oblasti nosu, někdy i brady a dalších částí obličeje. Trápit nás začnou někdy v pubertě a pro mnoho z nás je to strašák i v dospělosti. Co vlastně černé tečky jsou a jak proti nim bojovat? Připravili jsme pro tebe návod, jak s nimi snadno zatočíš.

Co jsou černé tečky a jak vznikají?

Na úvod si řekněme, že na pleti se nám mohou objevit nejen černé tečky, ale i rozšířené póry, které ovšem černé tečky nápadně připomínají. Jak je rozlišíš, to zjistíš v jednom z našich starších článků. Pokud se ale zaměříme na černé tečky jako takové, ty vznikají kvůli kožnímu mazu, který produkuje naše pokožka přirozeně a jenž se objevuje v pórech. Pokud se v nich nahromadí větší množství kožního mazu, ucpe se a na jeho povrchu se tvoří nečistoty. Právě ty takzvané černé tečky na konci ucpaného póru. Tento problém začneš pociťovat při hormonálních změnách a nerovnováhách. První příležitostí k setkání bude jistě puberta, následně se mohou objevovat například při ovulaci, těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce.

Hlavní pomocník: správné čištění

Protože černá tečka, neboli otevřený komedon, je tvořen mazem a nečistotami, ja jasné, že začít musíme správným čištěním. A jedním z pilířů korejské kosmetiky je systém dvoufázového čištění pleti, kdy nejdřív používáme odličovač na bázi oleje a následně čistící pěnu.

Proč? Olej je mastný, proto se přirozeně naváže na maz na pokožce. Pokud s podobným přípravkem při naší rutině začneme, olejová složka naváže maz a my jej pak spolu s přípravkem z pleti odstraníme, což by se nám jiným způsobem nepodařilo. A jak na to? Stačí si nanést olejový odličovač do ruky a nanést na suchou pleť. Vmasíruj a poté ruce navlhči a znovu obličej promasíruj. Z oleje se stane emulze, kterou snadno smyješ vodou spolu s přebytečným kožním mazem.

Jaké čistící oleje ti doporučíme?

Čistící olej pro vyhlazení pleti

Hydratovaná pleť, která nemá ani jednu černou tečku? S tímto olejem naprostá realita. Jeho obrovskou výhodou je, že pleť nezatíží, takže nebude ucpávat póry a tvá pokožka bude krásně prodyšná! Olej navíc pleť zbavuje přebytečného kožního mazu a nastolí optimální rovnováhu! 

Odličovací olej s centellou

Zdravá, krásná a vyčištěná pleť bude tvou každodenní realitou, pokud zapojíš do rutiny tento olej. Kromě toho, že ti zajistí pleť bez černých teček a nedokonalostí, ji i zklidní, a to díky zázračné centelle (pupečníku asijskému). Dej tomuto oleji šanci a nebudeš litovat!

Olej s extraktem z touleně srdčité

Černé tečky a akné jsou strašáci, s tímto olejem ale po nich nebude ani památky! Obsahuje navíc touleň srdčitou, která má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Po nedokonalostech tedy nebude ani stopy, tvá pleť bude krásná i zdravá. 

Dalším krokem pro tebe bude dočistit pleť čistící pěnou nebo gelem, které proniknou hluboko do pórů a postarají se o zbytek nečistot. Tvoje pleť zůstane hebká a čistá, připravená na další kroky ze tvé rutiny. 

Určitě nešlápneš vedle, pokud zvolíš například čistící pleťový gel s nízkým pH. To dokonale očistí pleť od zbytkového kožního mazu a hlubokých nečistot. Mírně kyselé pH se shoduje s přirozeným pH tvojí pokožky, proto bude gel tvojí pleti rozhodně sedět. Pomůžeš své pokožce volně dýchat a zároveň zabráníš ucpávání pórů a usazení dalších nečistot.

Pokud tě trápí zarudnutí pleti nebo její zanícení, oceníš čistící pěnu s centellou asiaticou (pupečník asijský). Kromě hloubkového čištění pórů a celé pleti se zároveň centella obsažená v přípravku postará o zklidnění pokožky. Pěna obsahuje zároveň také kakao, které je bohaté na antioxidanty a chrání tak pleť před dalším podrážděním a poškozením. 

Toner nebo sérum

V dalších krocích můžeš pokračovat podle své klasické rutiny při péči o obličej. Vždy ale dbej na to, aby přípravky byli vhodné přímo pro tvoji pleť a staraly se ucpané póry a přebytečný kožní maz, který se může objevit. 

Umí to tonery, které mají exfoliační schopnosti, jako například ten od Anua, který jemně z pleti odstraní přebytečný kožní maz a díky Tea Tree oleji a panthenolu pokožku navíc zklidní. 

Použít můžeš také séra, která se vysloveně specializují na ucpané póry, záněty a podráždení. Po tonizaci sérum jemně vklepej do pokožky a nech působit. Poté nanes hydratační krém. Jedním ze sér, které se přesně o problém černých teček starají, je projasňující sérum s propolisem a niacinamidem od Beauty of Joseon. 

Správný krém na závěr

Svoji rutinu vždy uzavírej nanesením krému. V případě, že tě trápí ucpané póry a černé tečky, však musíš opravdu pečlivě volit přípravek, který pleti pomůže. Pleť potřebuje hydratovat a zároveň by ji použitý produkt neměl přetěžovat, proto je naprosto zásadní volit jemné a lehké krémy, které nezanechávají mastný film a pocit lepkavosti na kůži. 

Hlemýždí mucin je naprostý zázrak a tento krém ti toho bude důkazem! Má dokonalou lehkou texturu, kterou s zamiluješ, stejně jako komplexní péči, kterou tvé pleti poskytne. Postará se o rozšířené póry, hloubkovou hydrataci a zabrání vzniku akné!

Černé tečky ani akné nebudou mít na pleti šanci, pokud se vyzbrojíš tímto vysoce účinným krémem s propolisem. Pleť hydratuje, zajistí hojení zánětů a předchází tvorbě nových. Kromě toho pokožku i zklidní a regeneruje, takže se budeš cítit naprosto neodolatelně! 

KEEO tipy na závěr:

Černé tečky? Skoncuj s nimi jednou provždy!

Nezapomeň na dvojí čištění! Pleť vyčisti jak olejem nebo balzámem, tak gelem pro dosažení nejvyšší čistoty.

Černé tečky? Skoncuj s nimi jednou provždy!

Zvol péči, která je vhodná pro tvůj typ pokožky - pomoci může centella a další podpůrné složky.

Černé tečky? Skoncuj s nimi jednou provždy!

Krém vybírej vždy jemný a lehký, aby pleť nebyla přetížená.

Černé tečky? Skoncuj s nimi jednou provždy!

Nezapomeň na celkový přístup k sobě samé*mu, který se na pleti vždy odrazí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz